Kapat

Bebeğiniz Kolik mi?


Yenidoğan bebeklerin  ortalama %40 ının kolik olduğu tahmin edilmektedir. Genelde doğumdan sonraki 3. ve 6. haftalarda başlar ve bebek 3-4 aylık olunca sona erer. Eğer bebek bu süreden sonra da ağlamaya devam ederse farklı sağlık probleminden kaynaklanıyor olabilir.

Koliğin sebebi doktorlarca kesin olarak bilinmemektedir. İnek sütü intoleransının buna sebep olabileceği de tahmin edilmektedir, ancak bu çok seyrek karşılaşılan bir nedendir. Emzirilen bebekler de kolik olabilmekte, bu vakalarda annenin yemek diyetini düzenlemesi kolik için çare olabilmektedir. Bazı emziren anneler kafeinden uzak durunca, bazıları da süt ürünleri, yumurta, buğdaylı yiyecekler veya soyadan uzak durunca kolikin azaldığını görürler.  Bazı kolik bebeklerin gazı olur ama gazın mı kolike, yoksa kolikten ötürü ağlamaktan yuttukları havanın mı gaza sebep olduğu tam olarak net değildir.

Bazı teoriler; koliğin, “bebeğin yediklerinin sindirim sisteminde çok hızlı hareket etmesi” ya da “sindirilememesi” sebebiyle ortaya çıktığı yönündedir. Diğer teoriler de koliğin “bebeğin kendi huyundan” kaynaklandığı, “bazı bebeklerin anne karnından çıktıktan sonra dış dünyaya hızlı uyum sağlayamadığından” kaynaklandığı veya “tanı konmamış gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH)” sebebiyle kolik oluştuğu yönündedir. Ayrıca sigara kullanan annelerin bebeklerinde kolik görülmesi daha olası bir durum olarak kabul edilmektedir.

Kehribar halhal/bilekliklerin gaz sancısı ve sindirime bağlı rahatsızlıklarda etkili olduğu görülmüştür. 0-4 ay arası kolik bebeklerde halhal olarak sol ayakbileğine takıldığı zaman sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi vardır. Fosilleşmiş çam reçinesi olduğu için tamamen doğaldır.

 

 


Sofi Maya © 2025 | Bu site RGS Yazılım® E-ticaret Yazılımı ile hazırlanmıştır